4l.jpg
In 5 stappen naar een succesvol interieur

Zo vind jij de interieurarchitect die bij je past

Een bouw of verbouwing is niet zelden ingrijpend, dus kan je je maar beter omringen met partners die op dezelfde golflengte als jij zitten. Maar iedere interieurarchitect heeft een eigenheid, een stijl, een aanpak die niet noodzakelijk ook die van jou is. Hoe vind je dan de (ver)bouwpartner die bij jou past? Deze 5 stappen helpen je op weg!

1. LEER ELKAAR KENNEN.

Starten doe je met een eerste verkennende gesprek. Spreek af of dat gratis of betalend is. Een grondige vergelijking op het internet, of een doorverwijzing door kennissen of familie én een goed kennismakingsgesprek zijn daarom een prima start. Wat er zeker aan bod mag komen in zo’n gesprek? Voorbeelden van eerdere interieurprojecten, de stijlkenmerken de interieurarchitect hanteert, de manier van werken…  Vertel tijdens dit gesprek ook wat jij juist verwacht van de samenwerking. Waar zoek jij een oplossing voor? Waarmee moet de interieurarchitect jou bijstaan? Zo kan die duidelijk inschatten of hij of zij jou verder kan helpen. Is er een klik? Dan kan je beginnen! 

2. GOEDE AFSPRAKEN MAKEN GOEDE VRIENDEN.

Waar moeten jij en je zopas onder de hand genomen interieurarchitect duidelijke afspraken over maken? Leg ze vast in een contract. Een puntje dat daarin wat extra aandacht vraagt, is het ereloon. Er bestaan geen vastgelegde bedragen, alles hangt af van vraag en aanbod. Zorg dat je een duidelijk beeld krijgt van het volledige kostenplaatje. Verken de markt, vergelijk, maar laat dit niet het enige doorslaggevende criterium zijn in jouw zoektocht naar de juiste interieurarchitect.

3. HET TAKENPAKKET VAN JOUW INTERIEURARCHITECT.

Doe je liefst zoveel mogelijk zelf? In welke mate wil je jezelf ontzorgen? Twee vragen die je zéker moet stellen vooraleer je aan je (ver)bouwproject begint. Met de volgende taken kan een interieurarchitect jou beslist helpen:

  • Het voorontwerp. Je interieurarchitect maakt een ontwerp over hoe het er kan uitzien, eventueel met 3D-tekeningen, zodat jij je een goed beeld kan vormen van wat het wordt.
  • Offertes en prijzen. Je interieurarchtiect vraagt voor jou offertes op, vergelijkt ze en kiest de beste uit voor jou budget.
  • Het uitvoeringsdossier, gedetailleerde plannen, lastenboek en materiaalkeuzes. Je interieurarchitect maakt een uitvoeringsdossier en lastenboek op waarin alle werken en materiaalkeuzes zo nauwkeurig mogelijk genoteerd staan. Zo weten de aannemer, meubelmaker, ... hoe ze aan de slag moeten.
  • Controle op de bouwplaats. Op regelmatige tijdstippen volgt je interieurarchitect de werf op, en stuurt bij waar nodig. 
  • Oplevering. Als je bouw of verbouwing nagenoeg klaar is, wordt het tijd voor de oplevering. Je interieurarchitect staat je tijdens die oplevering ook bij om de uitgevoerde werken technisch te keuren. 
4. SAMENWERKEN IS ELKAAR VERSTERKEN.

Als dat nodig is, zal de interieurarchitect zelf voorstellen om een architect, ingenieur of tuinarchitect in te schakelen. Denk maar aan ingrijpende structurele werken of werken waarvoor een omgevingsvergunning is vereist. De interieurarchitect wordt het liefst vroeg ingezet in een (ver)bouwproces, zodat architect en interieurarchitect de ontwerpen kunnen afstemmen.

5. HOU HET PLEZANT.

Jullie hoeven niet per sé beste vrienden te worden natuurlijk, maar (ver)bouwen is zo al uitdagend genoeg. Een goede verstandhouding tussen alle betrokken partijen is daarom geen overbodige luxe. Je interieurarchitect bewaakt het (ver)bouwproces en zorgt dat de samenwerking vlot kan verlopen om tot een mooi eindproject te komen. Loopt de samenwerking met een van je bouwpartners spaak? Ook dan zal jouw interieurarchitect jou daarin goed kunnen begeleiden.

Deze website maakt gebruik van functionele en statistische cookies, gebaseerd op anonieme gegevens. We respecteren jouw privacy.